Bosanski - Sorah El Felek

Časni Kur'an » Bosanski » Sorah El Felek

Bosanski

Sorah El Felek - Verses Number 5
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ ( 1 ) El Felek - Ayaa 1
Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja
مِن شَرِّ مَا خَلَقَ ( 2 ) El Felek - Ayaa 2
od zla onoga što On stvara,
وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ ( 3 ) El Felek - Ayaa 3
i od zla mrkle noći kada razastre tmine,
وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ ( 4 ) El Felek - Ayaa 4
i od zla smutljivca kad smutnje sije,
وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ ( 5 ) El Felek - Ayaa 5
i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!"

Knjige

 • Islamske temeKnjiga je podjeljena na poglavlja, svako poglavlje govori o jednoj temi iz oblasti islamskih nauka. Veoma korisno.

  Pisac : Salih el Kurdi

  Izvor : Visoki Sadijski komitet za pomoć Bosni i Hercegovini

  Source : http://www.islamhouse.com/p/323

  Download :Islamske teme

 • Tri temeljaU ime Allaha Milostivog, Samilosnog Znaj, Allah ti se smilovao, da smo dužni naučiti četiri stvari: Prva je znanje koje podrazumjeva spoznaju Allaha, Njegova poslanika i vjere Islama kroz dokaze. Druga je rad po tom znanju. Treća je pozivanje tome znanju. Četvrto je strpljenje na nevoljama koje prate ovaj poziv. Dokaz za gore spomenuto su riječi Uzvišenog Allaha: “Tako mi vremena, čovjek doista gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.”

  Pisac : Muhamed ibn Abdulwehab

  Prevod : Muhamed Ismail Jusić

  Izvor : موقع الجامعة الإسلامية بالمدينة المنورة

  Source : http://www.islamhouse.com/p/335

  Download :Tri temeljaTri temelja

 • Kratki uvod u IslamGlavna odrednica i osnov ove vjere je tevhid (monoteizam), njena parola je iskrenost, njena težnja pravednost, njena opstojnost istina, njen duh solidarnost.. Zasnovana na ovakvim osnovama ona je sistem koji ljude upućuje ka svemu sto je za njih korisno na ovom i na onom svijetu i upozorava ih na sve ono što je štetno po njihovu vjeru i život na oba svijeta. Čovječanstvo u ovoj vjeri nalazi istinsko jedinstvo i prevazilaženje nesloge čime sebe izbavlja iz mraka zla na put istine i spasa. Svo savršenstvo se ogleda u savršenstvu ove vjere; ona nas, počevši od njenog učenja o ispravnom vjerovanju, preko dobrih dijela, časnog morala do visokih manira ponašanja na koje nas podstiče, ne uči osim dobru i pravednosti.

  Pisac : Dekanat naučnog istraživanja pri Islamskom univerzitetu u Medini

  Source : http://www.islamhouse.com/p/46830

  Download :Kratki uvod u IslamKratki uvod u Islam

 • Komentar poslanice: Djela koja izvode iz IslamaZnaj, brate muslimanu, da je Allah Uzvišeni stavio u obavezu svim robovima svojim da prihvate Islam i da se drže onog što im vjera nalaže i da se čuvaju onog što se vjeri suprostavlja. Poslao je svoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako bi druge pozivao u to, te nas je On obavjestio da onaj ko ga bude slijedio, da je upućen, a onaj ko se okrene, putem zablude je krenuo. Allah, dželle šanuhu je u mnogo ajeta upozorio na uzroke otpadništva od vjere, kao i na širk i kufr, a učenjaci su Allah im se smilovao pojasnili u poglavljima koja govore o murtedima; da musliman može 'otpasti' od vjere islama na razne načine koja mu ohalaljuju krv i imetak, oblici u kojima biva van Islama. Uvaženi šejh El-Fevzan, Allah ga sačuvao, je pojasnio i komentarisao ovu kratku poslanicu od šejha Muhammeda ibn Abdulvehaba, rahimehullah, u kojoj je pomenuo neke oblike, načine i stvari koji izvode insana iz dini Islama.

  Pisac : Muhamed ibn Abdulwehab - Salih ibn Fevzan el Fevzan

  Prevod : Amir Smajić

  Source : http://www.islamhouse.com/p/341116

  Download :Komentar poslanice: Djela koja izvode iz Islama

 • Stotinu načina kako pomoći Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellemKratka knjiga koju je pripremila Svjetska organizacija za pomoć Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem, a sazdana je od 99 načina kako pomoći dawu Allahova Poslanika, svako od nas u svojim mogućnostima, te tako steći veliku nagradu na Ahiretu.

  Pregledao : Grupa daija

  Prevod : Grupa daija

  Source : http://www.islamhouse.com/p/156057

  Download :Stotinu načina kako pomoći Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellemStotinu načina kako pomoći Allahova Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem

Choose language

Choose Sorah

Knjige

Choose tafseer

Participate

Bookmark and Share